Det er familien som samlet system, der er i centrum for familiecoachens arbejde. Målet med uddan-nelsesforløbet er, at familiecoachen bliver i stand til at facilitere og dermed understøtte en proces, hvor (pleje)familien kan (gen)finde egne ressourcer og sætte disse ressourcer i spil som en velfun-gerende og sund familie overfor de udfordringer, som de har.
Målgruppen
Uddannelsesforløbet er målrettet dig, der som fagprofessionel arbejder eller ønsker at arbejde med at udvikle børnefamiliers og plejefamiliers relationer og ressourcer.
Uddannelsesforløbets indhold
Undervisningsforløbet gennemføres med en fordeling på ca. 1/3 teori og 2/3 øvelser i metoder/ værktøjer relateret til familiecoaching.
De teoretiske elementer i forløbet tager afsæt i et systemisk tankesæt. Disse tanker ser vi som særligt nyttige i forhold til vores forståelse af mødet med andre mennesker, og i en familiecoachen-de tilgang, men vores nysgerrighed og horisont er bred, så på forløbet bliver disse teorier sat i spil med andre relevante teorier der kan bibringe ny viden, forståelse og handling. Den praktiske del vil bestå af oplæg, hvor underviserne præsenterer teori og konkrete værktøjer, og deltagerne arbejder med individuel og gruppebaseret træning.
Underviserne og de øvrige deltagere vil løbende give og få feedback på deres faglige og personlige udvikling.
Uddannelsesforløbet gennemføres med følgende aktiviteter:
- 10 dages undervisning – se efterfølgende indholdsbeskrivelse
- 5 træningsdage, hvor deltagerne dels arbejder med læringsmakker og dels arbejder i stu-diegrupper med konkrete temaer fra egen praksis og drøfter litteratur
- Træning af coaching i den enkelte deltagers ”træningsfamilie” (4 x 2 timer)
- Læsning af teori og arbejde med en individuel logbog (portfolio), egen refleksion (og i tilfælde af valg af diplomuddannelse, udarbejdelse af en skriftlig opgave)
Tid for kursusforløbet.
Vi forventer studiestart primo september 2022, med eksamen inden jul, og de sidste moduler i løbet af foråret 2023.
Forudsætning for deltagelse og gennemførelse
Forudsætningen for deltagelse på – og tilfredsstillende gennemførelse af uddannelsesforløbet er, at deltagerne har mulighed for at arbejde med familiecoaching i praksis.
Deltagerne skal gennemføre mindst 80% af dagene i de tilrettelagte seminarer – og vi forudsætter, at deltagerne læser teori undervejs.
Før første seminar skal deltagerne have indgået en foreløbig aftale med den familie, som de skal samarbejde med under uddannelsesforløbet. Denne aftale gøres konkret og specifik mellem første og andet seminar.
Valg af familie
Den øverste kontekst for valg af den ”træningsfamilie”, deltagerne skal samarbejde med i løbet af uddannelsesforløbet, er deltagernes træning og læring.
Familierne, hvad end der er tale om biologiske familier eller plejefamilier, skal altså både have over-skud og evne til at kunne arbejde med sig selv og sine ressourcer som familie og evne at kunne give feedback til deltagerne på den coaching familien modtager.
Diplommodulet Kommunikation
Forløbet kan gennemføres på diplomniveau i samarbejde med University College Lillebælt. Diplom-modulet er det fælles valgfrie modul Kommunikation fra den pædagogiske diplomuddannelse (PD), som er et 10 ETCS points modul.
Optagelseskrav
Der er ved optagelse på diplomuddannelsen krav om, at deltageren har en uddannelse mindst på niveau med en professionsbachelor og minimum 2 års relevant erhvervserfaring efter endt uddan-nelse. Der er mulighed for en realkompetencevurdering hvis disse krav ikke er opfyldte.
Indhold i diplommodulet ”Kommunikation” fra den pædagogiske diplomuddannelse
Ud over det indhold vi har beskrevet ovenfor, sætter diplomuddannelsen fokus på: (citat fra be-kendtgørelsen): at den studerende opnår kompetencer til at håndtere kommunikative problemstillin-ger i praksis samt at reflektere over og forbedre egne kommunikative strategier og handlemulighe-der. Modulet henvender sig således til studerende, der ønsker at udvikle den kommunikative prak-sis i samspillet med borgere og brugere, samarbejdspartnere og kolleger, samt studerende, elever og børn i deres daglige professionelle praksis.
Mål for læringsudbytte