10 ting du skal huske før du skriver opgave
Af Christina Gamborg Holm
Opgaveskrivning er en disciplin i sig selv. Det er for mange tidskrævende, abstrakt og endnu en opgave i en travl hverdag.
Bogen “Opgaveskrivning for Praktikere” har vi skrevet til dig, som er på uddannelse og som har brug for hjælp til at skabe forbindelse mellem din praksis, din uddannelse og din opgave.
Selve opgaveskrivningen kan du få god hjælp til i bogen. Men før du overhovedet sætter fingrene på tasterne, er der her de 10 vigtigste ting der går forud for en vellykket opgaveskrivningsproces.
1#
Har vi et problem?
Find ud af, hvad din udfordring er – hvad er det egentlig du gerne vil blive klogere på, i din daglige praksis?
2#
Få fat i en eller flere sparringspartnere.
Har du en vejle- der, en studiemakker eller et særlig klogt menneske i dit netværk? Så kan de hjælpe dig med at konkretisere din udfordring, og måske bidrage med vinkler du ikke selv havde set – prøv at spørg dem.
3#
Stop med at læse nyt, undersøg i stedet dit pensum.
En klassisk tidsrøver i opgaveprocessen, er den evindelige trang til at finde ny litteratur der kan hjælpe dig videre. Og det kan det muligvis også, men det æder dine timer. Så find ud af, hvilke dele af dit pensum der kan under- støtte din undersøgelse med relevant teori og brug det som en del af din opgaves afgrænsning.
4#
Hvad skal du?
Læs din studieordning grundigt igennem og forhold dig til, hvad målet for dit læringsudbytte faktisk handler om på det bestemte fag og brug det som en rettesnor for din opgave.
5#
Hvad gør du, når du går i stå?
Tænk over hvordan du henter energi og får sparket til din egen motivation undervejs i processen, hvis den daglige ration kaffe ikke helt kan gøre det.
6#
Keep it simple.
Stil enkle spørgsmål i opgaven og levér mere end du har lovet – den omvendte situation bringer ikke noget godt med sig. Så, gør dit fokus skarpt.
7#
Lav en procesplan.
Man kan strukturere sin tid på mange måder, men et godt fif er at gøre dele af processen helt lavpraktisk. Så find ud af hvilke dage du fx skriver din ind- ledning, hvad dato skal din analyse være færdig osv.
Din opgaveproces behøver ikke afhænge af vind og vejr – brug den tid der er, effektivt.
8#
Ekstra arbejde, nej tak.
Brug opgaven til, at få ordnet noget du alligevel skulle gøre noget ved på din arbejds- plads – opgaveskrivning behøver ikke nødvendigvis at gøre din opgavebunke endnu større.
9#
Er det hemmeligt?
Så overvej graden af fortrolighed i din opgave. Kan det emne du skriver om, klare at blive bragt frem i din organisation og hvis ikke, kan du så reelt gøre noget ved problemstillingen i det daglige?
10#
Din læring er vigtigst.
Husk at du er studerende når du skriver opgave. Du skriver ikke til din chef, men til en underviser og en censor, og du bliver faktisk (også) bedømt på din læringsproces.
Nu skal du i gang med opgaven. Får du brug for hjælp der, så kan Opgaveskrivning for Praktikere blive dit støttestilads igennem opgaven og din proces.
Go’Fornøjelse…
Birkholmvej 1
3540 Lynge
Email: info@goproces.dk
Tlf.: +45 87464040
CVR: 41280735